Sunday, April 23, 2017

Everest Base Camp Trek (pe scurt)

1 Aprilie - 17 Aprilie 2017

1 Apr - Zbor Belgrad - Kathmandu
2 Apr - Meet the guide + "shopping" in Kathamandu
3 Apr - 14 Apr - On the trek
14 Apr - 16 Apr - Kathmandu
16 Apr - Zbor Kathmandu - Belgrade

Ziua 1 
Start - Kathmandu (1400m)
End - Phakding (2600m)
Distanta - 9 km
Elevation gain - 205m
Elevation loss - 397m

Prima zi a inceput in Kathmandu la ora 7 cand ghidul ne culegea de la hotel cu taxi-urile. Am mers catre aeroportul din Kathmandu impreuna pentru a lua avionul spre Lukla. Stiam deja ca zborul nu este sigur ca il vom avea in acea zi, dar am pornit increzatori catre aeroport. Spre bucuria noastra, am zburat atunci. Pot sa spun ca cu siguranta a fost cel mai infricosator zbor de pana atunci. Sentimentul era similar cu sentimentul pe care il ai intr-un roller coaster, doar ca in roller coaster te poti linisti cu gandul ca acea cursa are loc de n ori pe zi si nu vei pati nimic. Aici tot ce am putut sa facem a fost sa ne strangem mai tare cureaua cu care eram prinsi pe scaun.
Avionul catre Lukla (noi stateam pe ultimele locuri)
Avionul catre Lukla (vazut dinafara)
Biletul de avion pentru Lukla

Ajunsi la Lukla, am oprit sa luam pranzul, ne-a explicat ghidul traseul pentru ziua curenta si am pornit la drum. La altitudini mai joase am indraznit sa incercam fripturi de yak si mancaruri din carne de yak. Cu cat urcam in altitudine mai mult, era mai periculos deoarece carnea era dusa pana acolo.

Pranz la Lukla (carne de yak cu orez si legume)

Dupa pornire am inceput cu o pauza, deoarece ghidul trebuia sa prezinte permisele noastre de trekking (noi nu am avut access la ele pana la final) politiei din Lukla. 

Prima zi a fost destul de usoara, am avut doar o usoara coborare de la Lukla (2900m) pana la Phakding (2600m) la indicatiile ghidului de a dormi la o altitudine mai joasa. Inca din prima zi, au inceput sa ne minuneze peisajele de pe traseu.


Am ajuns la Phakding dupa cate ore de plimbare lejera. Am apucat sa mai stam afara cam 30 de minute, dar apoi s-a facut prea frig si ne-am retras cu totii in dining area la cina. Ora pana la care reuseam sa rezistam up and running eram cam 20. Spre surprinderea noastra, in toate cabanele erau lumina pe hol si in camera - noi am pornit la drum echipati cu frontale si baterii extra pentru frontale.


Ziua 2
Start - Phakding (2600m)
End - Namche Bazar (3400m)
Distanta - 15 km
Elevation gain - 1053m
Elevation loss - 309m

Prima noapte pe trek nu as putea sa zic ca a fost una foarte buna. De dimineata ne-am plans ca nu am putut dormi, ca ne-a fost frig in sacul de dormit. Aveam impresia ca daca asa a fost prima noapte, oare cum vor fi urmatoarele. Treziti la 7, pentru ca asa ni se spusese, la ora 8 am pornit pe trek spre Namche Bazar, dupa ce am luat micul dejun, unde am descoperit Tibetan Bread, un fel de langos de la noi, dar fara smantana si usturoi :D. 

Tibetan Bread

Stiam ca nu este o zi usoara in fata noastra, deoarece aveam de facut o urcare de 800 de metri dintr-o bucata. In drum spre Namche este si cel mai inalt pod de trecut. Orice vi s-ar spune, doar dupa pod va incepe urcarea despre care vorbeste toata lumea. Desi aveam impresia ca am urcat intruna pana la pod, doar dupa pod mi-am dat seama ca inseamna urcare :D. 

Pe trek cu Anca


Namche Bazar (3400m)

Ziua 3
Start - Namche Bazar
End - Namche Bazar

Dupa o noapte dormita la Namche Bazar, am avut impresia ca prima noapte a fost doar o gluma sau ca ni s-a obisnuit deja organismul si nu mai simtim frigul. Sigur nu a fost asa :)). Atmosfera era foarte placuta, in sala de mese era cald, noaptea era acceptabil (nu se simtea frig ca si afara in camera). La cabana era un loc unde puteai sa iti speli din haine daca doreai, sau puteai sa faci dus (asta era cam ultima sansa deorecere de aici incolo incepea sa fie mai frig si mai incomod a face dus).

Aceasta a fost prima zi de aclimatizare unde aveam sa aflam cam cum reactionam la altitudine fiecare dintre noi. Spre surprinderea noastra cu totii ne-am simtit destul de bine. Am urcat putin pana la 3600m si am vazut Vf Everest pentru prima data.
Vf. Everest (cel din stanga din spatele lantului muntos)

In Namche ne-am dat seama ca nu am incarcat bateriile ce urma sa le folosim pentru Steri Pen, asa ca am fost nevoiti sa facem refill la baterii. A fost primul loc unde am realizat ca totul este negociabil, nu trebuie luat de bun primul pret pe care il vezi intr-un magazin. 

Ziua 4

Start - Namche (3400m)
End - Tengboche (3900m)
Distanta - 12 km
Elevation gain - 814m
Elevation loss - 552m

In ziua aceasta, ne-am dat seama ca suntem putin fraieriti de catre ghid, cand am auzit un cuplu intreband cat costa cazarea, iar raspunsul a fost 200 rupii pe camera (2 dolari pe camera). Noi plateam 5 dolari pe aceeasi camera :). Am hotarat sa trecem peste. Anca a descoperit un bakery la care urma sa ne oprim la intoarcere.

Bakery in Tengboche

Tot aici, conversand cu alte persoane cazate la tea house am intalnit un tip francez ce a pornit de capul lui pe trek si niste thailandezi ce urmau sa urce pana la 6100 pe un varf. Ei ne-au povestit ca cu doi in urma cand au mers si ei spre base camp aici a fost punctul din care au inceput sa simta raul de altitudine, prin varsaturi sau dureri stomacale. Luckily, noi am reusit sa trecem peste asta.


Ziua 5
Start - Tengboche (3900m)
End - Dingboche (4400m)
Distanta - 12.6 km
Elevation gain - 682 m
Elevation loss - 399 m



Ziua 6
Start - Dingboche (4400m)
End - Dingboche (4400m)

In ziua de aclimatizare doar am urcat pana la 4600m si am stat putin acolo. Eram foarte fericiti ca cu totii ne simteam foarte bine, asa ca eram destul de increzatori ca vom ajunge la final cu totii.



Ziua 7 - ziua in care a inceput greul
Start - Dingboche (4400m)
End - Lobuche (4900m)
Distanta - 9.34 km
Elevation gain - 645m
Elevation loss - 86m

In aceasta zi am inceput sa avem simptome de rau de altitudine. Am inceput sa avem dureri de cap, eu personal sa obosesc foarte tare, sa am nevoie sa ma opresc pe urcari sa beau apa, lucru care nu mi se intampla de obicei cand mergem la plimbare pe munte.

View de pe trek :) 

Ziua 8 - ziua in care am ajuns la Base Camp
Start - Lobuche (4900m)
End - Gorakshep (5100m)
Distanta - 12.51 km
Elevation gain - 673m
Elevation loss - 669m

Aceasta zi nu a inceput foarte promitator. Ne-am trezit cu totii (infara de Mishu) cu dureri de cap, oboseala. Sincer, eu nu credeam ca vom ajunge la Base Camp. Am reusit sa mancam, mai cu forta ca nu prea era pofta de mancare si am pornit spre Gorakshep. 

La Gorakshep am luat pranzul, am lasat rucsacii (pfiu ca eu cred ca lesinam de trebuia sa urc cu rucsacul in spate) si am pornit spre Base Camp. Dupa ce am urcat o mica panta, l-am vazut. Primul gand a fost "Ok, hai sa mergem inapoi ca l-am vazut. Ce rost are sa mai mergem pana acolo?". Nu l-am spus cu voce tare si am continuat trek-ul. Am ajunsi epuizati la Base Camp. Am ajuns la Base Camp si nu am avut pofta sa mancam un Snickers, dupa ce am carat 12 batoane cu noi pe trek si am asteptat momentul acesta. Singurul care mai avea chef de ceva a fost Mishu, care a ajuns chill la Base Camp, a urcat o mica panta de unde se vedeau corturile, si si-a aprins o tigara sa savureze momentul. Oricum, ma bucur ca am ajuns acolo, ma bucur ca m-am ridicat sa facem niste poze si ca nu am stat doar tolanita pe o piatra sa astept sa pornim inapoi. 




Mishu la Base Camp

De dormit la 5100m pot sa spun ca a fost cel mai grea chestie pe care a trebuit sa o facem pe trek. Am si primit o camera in care batea vantul (lipsea o bucata de perete, iar cand am cerut sa schimbam camera am primit raspunsul ca toate camerele sunt ocupate - era adevarat, erau foarte multi oameni adunati acolo). A fost foarte frig in camera (ceasul arata -2 grade, deci sigur era si mai putin), cum puneam capul pe perna incepea sa ma doara, ceea ce a ingreunat situatia. Dimineata am aflat ca au fost 8 oameni care au fost dusi cu elicopterul mai jos din cauza raului de altitudine.

Ziua 9 - ziua in care am inceput sa respiram mai bine
Start - Gorakshep (5100m)
End - Pangboche (4000m)
Distanta - 19.87 km
Elevation gain - 220m
Elevation loss - 1560m

Ziua 10 - ziua in care s-a baut prima bere pe trek
Start - Pangboche (4000m)
End - Monju (2900m)
Distanta - 24.34 km
Elevation gain - 624m
Elevation loss - 1924m

Pe drum spre cazare, am trecut prin Namche, unde e cel mai inalt Irish Pub din lume :). Bineinteles ca nu puteam sa continuam fara sa facem o oprire. Ne-am lasat si amprenta prin lipirea steagului Romaniei (nu era inca, asa ca am considerat ca ar fi bine sa il lasam pe al nostru).


In aceasta seara, ghidul nostru a avut o alta idee de cazare, un loc unde luasem masa in ziua de urcare, loc care avea toaleta afara. Am propus sa cautam altceva, care macar sa aiba toaleta inauntru si asa am ajuns in Monju, unde pot sa spun ca am stat la cea mai curata si draguta cazare de pe trek. Camerele miroaseau a lemn, toaletele foarte curate, aveai access la dus (contra-cost bineinteles) si gazdele erau foarte amabile - Mountain Lodge View - e pe partea dreapta cum urci.

Ziua 11 - back to Lukla
Start - Monju (2900m)
End - Lukla (2900m)
Distanta - 15 km
Elevation gain - 562 m
Elevation loss - 808 m

A fost o usurare sa ne vedem inapoi la Lukla, sa stim ca nu mai avem de carat rucsacii inca o zi pe trek. Totul s-a terminat cu bine si cu un burger savuros si o cafea la Starbucks (da, chiar e Starbucks la Lukla)



Ziua 12 - Back to Kathmandu

Be prepared sa asteptati dupa zborul de Lukla. Noi am avut norocul de a sta 8 ore in aeroport in Lukla deoarece batea vantul si nu zbura avionul. Aeroportul are 0 security, deci nu va stresati sa va dati jos cureaua sau papucii daca ajungeti prin zona. Cand am fost noi, nici macar curent nu era :). Cand s-a aflat ca nu zboara avionele cateva ore, toata lumea a plecat din aeroport, puteai sa iesi, sa vii inapoi, sa faci cam ce vrei pe acolo :). Noi am ales sa iesim sa luam pranzul cand ni s-a facut foame, apoi ne-am intors fara nici o problema.

VIP room in aeroportul din Lukla

Dupa cele 8 ore, zborul a fost mai putin palpitant decat cel cu care venisem. Am ajuns in Kathmandu cu bine, unde pe aeroport am fost intampinati de niste maimute (da, erau maimute pe aeroport). Ghidul ne-a dus cu taxi pana la hotel (acelasi hotel unde statusem cand am ajuns in Kathmandu) si surpriza ... hotelul era in renovovare :). Au fost foarte amabili si ne-au trimis la un hotel din acelasi lant, la acelasi pret si mai aproape de centru, ceea ce am apreciat. Dupa primul dus fierbinte dupa atatea zile pe munte, am reusit sa gasim cea mai buna pizza din Kathmandu si am sarbatorit noul an cu o pizza si cateva beri (da, am fost in anul 2074 - we saw the future and it did not look good :) )
 Cu totii (6 persoane + bagaje) intr-o masina mica

Happy new year in Kathmandu

Cea mai buna pizza (Roadhouse Cafea Kathmandu)



Recomandari
  • Daca as mai merge o data, nu as mai merge cu ghid. Asta nu din cauza ca acum stim traseul foarte bine, ci din cauza ca e foarte straight forward traseul, oamenii sunt foarte helpful si nu pot sa zic ca ne-a ajutat ghidul foarte mult. Ne-a dus unde a vrut el la cazari, nu am putut noi sa alegem, si ne speria ca nu vom gasi locuri de cazare daca nu rezervam unde zice el. 
  • Daca aveti bagaje foarte grele, se pot lua serpasi. La noi nu a fost cazul (un bagaj a avut maxim 15 kg). Daca nu am fi avut bagajele as putea sa zic ca ar fi fost mult prea usor
  • Pentru apa: noi am folosit SteriPen pentru filtrare (am cumparat doar 1l de apa pe trek - cu 4 baterii simple si vechi am filtrat 21 de litri de apa) sau life straw - nimeni din grup nu a patit nimic la stomac
  • A fost mandatory sa avem la noi si la indemana sterilizer. L-am folosit zilnic, chiar si dupa ce ne spalam pe maini. Au fost 2 zile (la 4900m si la 5100m) unde nu puteam sa ne spalam pe maini/fata/dinti deoarece apa era inghetata peste tot :). Eu aveam tot timpul sterilizer-ul in buzunar, inainte de mancare fiecare isi lua portia si toata lumea era linistita :)
Preturi (rupii)
  • Incarcare telefon 1h (sub 3400) - 100 
  • Incarcare telefon 1h (peste 3400) - 350 
  • Incarcare telefon full (sub 3400) - 350
  • Incarcare telefon full (peste 3400) - 600 
  • Internet wireless - 600 - 200MB
  • Cartela SIM (cumparata din Namche) - 1200 
  • 1GB internet - 300 
  • Cafea - 80-160
  • Fried rice - 400 
  • Oua fierte - 250 
  • Apa fiarta - 150 - 300
  • Tibetan bread - 350-450
  • Pizza - 500-900
  • Pancake - 380
  • Cheese omlette - 330 
  • Sandwich - 500 
  • Rara noodle soup - 300-550
  • Dal Bhat - 500
  • American breakfast - 650
  • Momo - 480
  • Spaghetti - 500
  • Curry rice - 480
  • Fried potato with veg. and egg - 650
  • Boiled potatoes - 340-500
  • Pringels - 400
  • Cazare - 500 (2 persoane)

7 comments:

  1. Amintiri nu pentru o viață, ci pentru două! Ce fain că ne-ai împărtășit experiența.

    ReplyDelete
  2. Felicitari ! Va invidiez ! Putin... ;)

    ReplyDelete
  3. Faina relatarea! Ma bucur ca ati avut o tura reusita.
    Mie nu mi-a placut deloc tibetan bread, in schimb am tot mancat chapati cu branza, foarte bun si usor la stomac :)
    Noi am dat o gramada de bani pe apa imbuteliata, probabil daca ma mai duc o sa fac ca si voi. Cu ghidul, total de acord! Mai ales ca am prins unul care avea ca unic scop sa ne jupoaie de bani si nu stia nici macar ce varfuri se vad, ce vedem pe traseu, etc. Porterii in schimb isi merita clar banii (mai ieftin decat ghidul), mai ales cum am avut eu 5kg de aparatura foto.
    Sunt curios ce parere ai despre zona de jos a Nepalului, mai ales Kathmandu. Mie cel putin mi s-a parut o experienta in sine, ma simt mult mai norocos ca m-am nascut si traiesc in Romania, aerul de-acolo mi s-a parut irespirabil (cineva glumea ca aici trebuie butelie de oxigen, nu pe munte), traficul infernal si haotic m-a facut sa ma simt in Cluj ca in Munchen :)
    Oricum, cu siguranta voi reveni in Nepal, a fost o experienta unica, muntii sunt minunati si de fapt pentru asta am fost acolo :)
    Namaste!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, de Kathmandu acelasi feeling - lucky that we live where we live si avem parte de tot ce avem zi de zi si nu apreciem destul. Am ajuns sa apreciem mult mai tare Clujul, sa nu il mai consideram asa aglomerat si poluat si sa enjoy it. Sper sa persiste sentimentul :).
      Steripenul mie mi s-a parut cea mai buna investitie, doar ca trebuia sa fim putin mai atenti la baterii - sa luam bune din RO sau sa fi avut incarcator la noi. De obicei umpleam sticlele de unde mancam in ziua respectiva.

      Delete
  4. Felicitari !!! Fain ca ati ajuns toti la EBC fara incidente. Muntele arata superb, dupa ce am vazut pozele vreau si eu la anul :)

    ReplyDelete